2004-09-27
Stranden
Badplatsen två dagar efter olyckan.
De ljusa fläckarna finns på filmen.
På en annan bild bild syns en fågel i flykt?

”8-årig pojke i Särna drunknade vid badplatsen”

Den här gången handlade rubrikerna om vår familj.
Jonas och Viktor snorklade vid badplatsen. Plötsligt upptäckte Jonas att han inte bottnade och märkte då att Viktor inte längre var aldeles bakom honom. Jonas tog sig in till land, sprang omkring och letade efter Viktor, berättade för vuxna och cyklade hem och berättade för mig. Jag har aldrig kört så fort till stranden. När vi kom dit var det både barn och vuxna ute i vattnet och letade där Jonas pekat. Vi gick runt och letade på stranden. Tänkte att han kanske kommit upp och upptäckt att Jonas var borta och då sprungit hem. Men när vi såg att Viktors sandaler stod kvar vid cykeln insåg jag att det nog inte var så. Jag ringde 112. Brandkåren kom med 3 bilar, båt och räddningsplanka. De hittade Viktor snabbt. När Sten, som jobbat vid Njupeskär, nådde stranden var Viktor uppdragen och ambulanspersonalen jobbade för fullt. Läkare var på plats och räddningshelikopter var på väg från Uppsala. Viktor fördes till sjukstugan där de fortsatte med upplivningsförsöken tills helikoptern nådde fram. Narkosläkaren från Uppsala tog tillsammans med läkaren här beslutet att avbryta. Vi tror att det var slut redan innan Jonas cyklade hem.
Redan på stranden slöt goda vänner upp och vi har haft vänner kring oss nästan hela tiden sedan dess. Vi var till Viktor på sjukstugan, han låg där och såg ut som om han sov. Det var så overkligt.
Kvällen innan hade vi sett på Victorias födelsedagsgala och insamling. Viktor ville vi skulle ringa på varenda nummer för att skänka pengar. Han var tagen av arbetet med handikappade barn. När vi inte ringde så tog han en lapp och skrev ner postgironumret, tyckte vi kunde skicka pengar den vägen....
Vi har Festveckan i Särna nu. Jag var med pojkarna till Lomkällans skogsmuseum. Vi åt kolbulle tillsammans med prästen. Jag tog en del kort på pojkarna när de sågade stocksåg, vi träffade många bekanta. När vi kom hem cyklade pojkarna för första gången till biblioteket. Sedan var de till campingen och köpte mjukglass innan de packade handdukar och cyklade ner till stranden. De snorklade runt på grunt vatten, såg små abborrar och andra fiskar, simmade bland vassen och upplevde ett äventyr. Viktor var verkligen lycklig ända in i det sista.
Under sommarlovet har pojkarna varit på fotbollsskola för första gången. Vi har alla övernattat på fäboden Stenvallen. Viktor har sovit över hos en kompis för första gången.
I maj var Sten och pojkarna ner till Skåne och träffade släkt och vänner där. Vi har känt att hela familjen mått så bra och att vi kommit igenom det som varit svårt och jobbigt de senaste åren.
Nu har tillvaron blivit kaos.
Vi tar en timme i taget och nu har det gått några dagar. Det känns som om detta var ofrånkomligt. Om det nu var det så kunde det hänt på så många andra, mycket värre, sätt. Viktor var lycklig, hade fått uppleva så mycket, han är funnen och framförallt finns det ingen för oss att anklaga eller lägga skulden på. Det är ”bara” en fruktansvärd olycka. Alla ”varför” och ”om jag bara...” försöker vi att bara släppa, det är som det är, inget blir annorlunda av att vi ältar och fyller oss med hat och bitterhet.
Viktor var ytterst nära att aldrig börja andas överhuvud taget när han föddes, sett ut det perspektivet har vi ju fått 8 underbara år med denna fantastiska mjuka ofattbart starka lilla människa.

Begravningen bli lördag 26 juli, vi kommer att samlas efteråt på Knappgården där Viktor döptes, i samma rum där mormor föddes. Det känns rätt så.

Livet är mycket svårt just nu.

Särna 19 juli 2003

Inga & Sten
Jonas
Länkar till några andra änglabarn.

Simon 6 år
Matias 19 år
Björn 13 år
Jennifer 18 år
Willefonden syskonen Cederroth, Wille 16 år, Emma 6 år, Hugo 12 år
Anna 21 år

Ung-i-minne, mailinglista fr föräldrar som mist barn.

©Inga Wall Vita Villan 790 90 SÄRNA
0253-10564
E-post